Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

Ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γνωστός με τον όρο Net Metering, εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, κυρίως σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών καθώς αποτελεί ένα εργαλείο προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ.

Το Net Metering επιτρέπει στο καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των δικών του καταναλώσεων ενέργειας, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για αποθήκευση της ενέργειας που θα παράξει.

Ο  όρος ‘net’ υποδηλώνει το γεγονός ότι η χρέωση-πίστωση του καταναλωτή αφορά τη διαφορά μεταξύ της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας σε μια χρονική περίοδο. Αν παράξει περίσσεια ενέργειας αυτή δεν χάνεται για το καταναλωτή αλλά πιστώνεται λογιστικά για μια ορισμένη χρονική περίοδο  οπότε γίνεται η τελική εκκαθάριση. Αντίθετα αν  ο καταναλωτής χρειαστεί πρόσθετη ενέργεια, αυτή του την εξασφαλίζει το δίκτυο.  

Γενικές αρχές του net metering

Το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα ως εξής:

  • Ανώτατο όριο ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος για το διασυνδεδεμένο σύστημα είναι τα 20 KWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε KVA) για μεγαλύτερες τιμές του ορίου των 20 KWp
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση τόσο σε κτίρια όσο και σε αγροτεμάχια ή γήπεδα
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έχουν είτε την κυριότητα είτε εκμισθώνουν το χώρο εγκατάστασης (έχοντας διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη)
  • Ο κύκλος συμψηφισμού καθορίζεται σε τρία χρόνια
  • Επιτρέπεται του Virtual Net Metering που σημαίνει ότι η Φ/Β εγκατάσταση δεν απαιτείται να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης) αποκλειστικά για αγρότες και πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλου δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς.
  • Τίθεται όριο ισχύος 20 KW για το διασυνδεδεμένο σύστημα, 50KW για τη Κρήτη, 20 KW για τα λοιπά Μη διασυνδεδεμένα νησιά.
  • Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η ισχύς των φωτοβολατϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής προσμετρείται στο εκάστοτε περιθώριο ισχύος του κάθε Μη Διασυνδεδεμένου Συστήματος.
  • Επιτρέπεται η μετάβαση από το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε κτίρια στο πρόγραμμα αυτό με σύμβαση που συνάπτεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα της 25ετίας.

 

Πλεονεκτήματα του net metering

  • Δίνεται η δυνατότητα μηδενισμού των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται
  • Η επένδυση δεν εξαρτάται από οποιοδήποτε σχήμα αποζημίωσης (Feed in Tariff-FIT) προκειμένου να αποσβεστεί.
  • Η παραγωγή ενέργειας γίνεται κοντά στη κατανάλωση (μείωση απωλειών μεταφοράς)
  • Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (όφελος για την Εθνική Οικονομία)
  • Μείωση των εκπομπών CO2 (καθαρή τεχνολογία)
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Διαδικασία αδειοδότησης του συστήματος αυτοπαραγωγής

Η διαδικασία αδειοδότησης είναι απλή και ολοκληρώνεται σε σχετικά μικρό διάστημα. Η Envisol  αναλαμβάνει πλήρως την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να εκδοθεί η άδεια.

Για τη σύνδεση του φωτοβολατϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτημα στη ΔΕΔΔΗΕ  που περιλαμβάνει τουλάχιστον : τα στοιχείου του κυρίου του έργου, στοιχεία της εγκατάστασης (συμπλήρωση τυποποιημένου εντύπου από τη ΔΕΔΔΗΕ), τεχνικά στοιχεία των φωτοβολταϊκών  πλαισίων, του αναστροφέα καθώς και λοιπά στοιχεία που αφορούν την εγκατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εντός ενός (1) μηνός χορηγεί προσφορά σύνδεσης διάρκειας ισχύος τριών (3) μηνών.

Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται εντός (1) μηνός από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου.

Τέλος υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή που είναι συμβεβλημένος ο παραγωγός. Η σύμβαση υπογράφεται εντός 15 ημερών από τη παραλαβή του σχετικού αιτήματος.